Χειρουργική Ογκολογία

Η χειρουργική ογκολογία αποτελεί κλάδο της χειρουργικής με σκοπό την χειρουργική θεραπεία των διαφόρων καλοηθών και κακοηθών όγκων που αναπτύσσονται στο ανθρώπινο σώμα. Για ιστορικούς λόγους αναφέρουμε τον Ephrainm McDowell ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη εκτομή όγκου ωοθήκης το 1809, ενώ περιγράφεται και εκτομή όγκων από μαστό τον 7ο πχ αιώνα από τους αρχαίους Αιγυπτίους.

Ο στόχος του χειρουργού – ογκολόγου είναι να εκτιμήσει πρώτα το μέγεθος του προβλήματος με τη βοήθεια των διαγνωστικών μεθόδων – μέσων και στην συνέχεια να αφαιρέσει τον όγκο εάν κρίνει ότι αφαιρείται σε μακροσκοπικώς υγιή όρια με σκοπό την εξάλειψη της πιθανότητας της τοπικής υποτροπής. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο χειρουργός καλείται να πραγματοποιήσει αφαίρεση μεγάλου φορτίου όγκου προκειμένου να ανακουφίσει τον ασθενή από απειλητικά για τη σε ζωή συμβάματα, όπως η αιμορραγία, η ασφυξία και ο έντονος πόνος. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι απαραίτητο ο χειρουργός – ογκολόγος προηγουμένως να έχει πάρει ένα πλήρες ιστορικό να έχει εξετάσει λεπτομερώς τον ασθενή, και να έχει κάνει ακριβή σταδιοποίηση της νόσου.

Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης, του προεγχειρητικού αλλά και του μετεγχειρητικού ελέγχου εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό πλέον την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής θεραπείας, σε βαθμό, που ο ασθενής να χρειάζεται μόνο τακτική παρακολούθηση και εργαστηριακό έλεγχο. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όμως του κάθε όγκου καθώς και το στάδιο του, επιβάλλουν πολλές φορές την αντιμετώπιση του από ομάδα ειδικών συμπεριλαμβανομένου και του χειρουργού-ογκολόγου προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Γενικά και σε αδρές γραμμές τα χαρακτηριστικά του υπεύθυνου, ενημερωμένου και σύγχρονου χειρουργού-ογκολόγου περιλαμβάνουν ένα χειρουργό που να μπορεί με ασφάλεια να αντιμετωπίσει ένα ογκολογικό πρόβλημα διαλέγοντας μέσα από ποικιλία επεμβάσεων την πλέον κατάλληλη, να γνωρίζει πως να ενσωματώνει την χειρουργική ως τμήμα μιας ομάδας θεραπευτικών εναλλακτικών, να συμμετέχει ως ειδικός σε αντιμετώπιση μακροχρόνιων ογκολογικών προβλημάτων και να αποτελεί μέλος κλινικής έρευνας που στόχο θα έχει την καλύτερη κατανόηση της βιολογικής συμπεριφοράς των όγκων, της αιτιολογίας αλλά και της αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης θεραπείας.

Ίσως το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι η σχέση που χτίζεται μεταξύ ασθενή-ιατρού και η οποία θα πρέπει να βασίζεται όχι μόνο στην εμπιστοσύνη την εκτίμηση και τον σεβασμό του ασθενή προς τον ιατρό, αλλά και στην καλή διάθεση την εντιμότητα και την συμπόνια του ιατρού προς τον ασθενή. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκοπός δεν είναι μόνο η παράταση της ζωής του ασθενή αλλά και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Δρ. Κελέσης Νικόλαος MD, PhD, SSAT

Χειρουργός

Αντικείμενο Χειρουργικής