Χειρουργική Δερματικών Παθήσεων

Η χειρουργική του δέρματος ενδείκνυται για την αφαίρεση κακοήθων η καλοήθων δερματικών βλαβών οι οποίες μπορεί να προκαλούν συμπτώματα η άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές η συνδυασμοί αυτών με γνώμονα πάντα την καταλληλότερη επέμβαση και το σωστό αισθητικό αποτέλεσμα. Η επιλογή του είδους της επέμβασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως, διαγνωστικοί και θεραπευτικοί, καλοήθεις η κακοήθεις βλάβες, επιπολείς η διηθητικοί όγκοι, μέγεθος και σημείο εντόπισης αλλά και προτίμηση του ασθενούς.

Χαρακτηριστικές δερματικές βλάβες

Αλγόριθμος για ασφαλή όρια εκτομής στο μελάνωμα

Συχνές Ερωτήσεις

Η συνεχής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και σε λάμπες μαυρίσματος δεν προκαλεί μόνο έγκαυμα στο δέρμα αλλά προκαλεί και μεταλλάξεις στα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας με αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την εμφάνιση του μελανώματος. Αρκετές φορές είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε μία δερματική βλάβη αν είναι ένας απλός καλοήθης σπίλος η ένας μη μελανωματικός καρκίνος δέρματος η μελάνωμα. Θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά την βλάβη για να δούμε αν αλλάζει χρώμα, μέγεθος η αιμορραγεί καθώς θα αναπτύσσεται. Σε αντίθεση με άλλους καρκίνους του δέρματος το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί και σε περιοχές όπου φυσιολογικά δεν εκτίθενται στον ήλιο, όπως οι βουβωνικές χώρες, οι μασχάλες και τα πέλματα. Ένα αρκετά σπάνιο σημείο όπου μπορεί επίσης να αναπτυχθεί είναι και ο οφθαλμός.

Υπάρχει γι αυτό ένας πρακτικός κανόνας που ορίζεται από τα γράμματα ΑΒCDE, και που μας βάζει την υποψία ότι η βλάβη έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι μελάνωμα.
  • Asymmetry(Ασυμετρία): Ο σπίλος έχει ακανόνιστη μορφή.
  • Border(Όρια): Η περίμετρος συνήθως δεν είναι ομαλή.
  • Color(Χρώμα): Ο σπίλος είναι ανομοιόμορφος η έχει πάνω του μαύρες κηλίδες.
  • Diameter(Διάμετρος): Συνήθως μεγαλύτερη του 1εκ.
  • Evolving or Elevation(Ανάπτυξη και Εξέλιξη): Αλλαγή σε μέγεθος, σχήμα η αρχιτεκτονική.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μόνος και ασφαλέστερος τρόπος για να έχουμε την διάγνωση του μελανώματος είναι μέσω ιστολογικής εξέτασης της αφαιρεθείσας βλάβης από ειδικό χειρουργό.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο το διάστημα 11-4μμ όπου οι υπεριώδεις ακτίνες έχουν την μεγαλύτερη ισχύ.
  • Απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 30 και πάνω, γυαλιών ηλίου και ελαφρών μακρυμάνικων υποκαμίσων. Η χρήση αντηλιακού μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ώρες ενώ θεωρείται απαραίτητη και όλο το χρόνο σε περιοχές με αυξημένη ηλιοφάνεια.
  • Τακτική και προσεκτική εξέταση όλων των περιοχών του σώματος για ύποπτες δερματικές βλάβες και εξέταση από ειδικό 1 φορά το έτος.
  • Αποφυγή τεχνητού μαυρίσματος με λάμπες.
  • Η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης από ειδικό χειρουργό συνοδευόμενη πάντα από ιστολογική εξέταση.
  • Ανάλογα με το βάθος και την έκταση της βλάβης ίσως χρειαστεί και βιοψία του λεμφαδένα φρουρού η και αφαίρεση των λεμφαδένων που βρίσκονται κοντά στην βλάβη.
  • Εάν η νόσος είναι μεταστατική τότε μπορούν να εφαρμοστούν θεραπείες όπως, η χειρουργική, η χημειοθεραπεία-ανοσοθεραπεία και σε επιλεγμένες περιπτώσεις η ακτινοθεραπεία.